Лион - Бордо: Минимална преднина за домакините


.

Лион - Бордо: Минимална преднина за домакините

Олимпик Лион - Бордо
Стадион: "Стад Жерлан", Лион
Дата: 30.03.2010
Час: 21:45
Съдия: Феликс Брайх (Германия)

Олимпик Лион през 2001 година след като завършва на второ място в Лига 1, през следващите седем години печели една след друга титлите във Франция - нещо което нито един друг френски отбор не е правил. Жребият в Шампионската лига, който изпрати „Хлапетата" на Бордо, ще даде възможност на отбора воден от Клод Пюел да се реваншира за детронирането си именно срещу тимът който го направи.

Във вътрешното първенство Олимпик Лион се представяше през този сезон далеч от това което бяхме свикнали да виждаме. През един етап заемаше дори седмо място в класирането, а от 3 октомври до 13 декември в 12 мача от всички турнири записа едва 3 победи и цели 5 загуби. Постепенно обаче тимът излезе от лошата си серия и през втората част на сезона допусна първата си загуба чак в средата на миналата седмица при гостуването си на Олимпик Марсилия. В момента отборът е пети в класирането на Франция с 54 точки - с две по-малко от Бордо, но и с два мача повече от своя съперник и можем да кажем, че е един от основните кандидати за титлата. През уикенда с голове на Делгадо и Бастош постигна победа с 2:0 над Гренобъл, с което изпревари Олимпик Марсилия в класирането.

В Шампионската лига Лион бе в една група заедно с Фиорентина, Дебрецен и Ливърпул, и със само една загуба в мач без значение ( от Фиорентина с 0:1 в предпоследния кръг) се класира на второ място в група Е. Жребият определи за съперник на осминафиналите Реал Мадрид с неговите галактически амбиции и мнозина видяха краят на евроучастието на „Хлапетата", но не така мислеха хората на Клод Пюел, които победиха в първата среща с 1:0, а в реванша на „Бернабеу" Пиянич в 73 минута накара феновете на „Белият балет" да замлъкнат, изравнявайки резултата.

Не можем да пренебрегнем Бордо като фактор през настоящият сезон във френската Лига 1. Отборът най-сетне е първи, и макар да е с равни точки с втория Монпелие, а разликата от петия Лион да е само две точки, има голямото предимство пред конкурентите си с два изиграни мача по-малко, което десет кръга преди края на първенството го прави основен фаворит за титлата. През средата на миналата седмица „жирондистите" победиха Лил с 3:1 и се утвърдиха като лидери в Лига 1, но в събота пред 77 000 зрители загубиха финала за Купата на Лигата с 1:3 от Олимпик Марсилия.

В груповата фаза на Шампионската лига Бордо попадна в група заедно с Байерн Мюнхен и Ювентус и след равенството в първия кръг срещу италианския гранд, „жирондистите" постигнаха пет последователни победи и в крайна сметка заеха първото място в класирането. На осминафиналите от турнира, жребият определи за съперник гръцкия Олимпиакос, който нямаше достойнствата да се противопостави успешно на своя съперник - и в двете срещи Бордо победи и по категоричен начин се класира за следващият етап на най-престижния европейски клубен турнир.

Лисандро Лопес и Сезар Делгадо не започнаха последната среща на отбора срещу Гренобъл и влязоха в игра в края на второто полувреме, но за предстоящата среща са напълно готови и възстановени. Бумсонг след травма в мускулите се завръща също в състава, Клерк и Андерсън са с контузии, но това няма да се отрази съществено, защото и двамата вземат рядко участие през този сезон. Така начело на атаката ще видим Лисандро, а зад него ще се разположат неизменните Гову, Пиянич и Делгадо, които ще подпомагат нападателят си. В опорната зона ще оперират Тоулалан и Шелстрьом, а центъра на защитата Бумсонг ще си партнира с Крис. Схемата на игра ще бъде 4-2-3-1 и това предполага много внимателни действия в средата на терена когато противникът владее топката и същевременно създаване на бързо числено превъзхоство в атака , когато бъде овладяна топката.

За Бордо отпадат централният защитник Марк Планус, който все още се бори с травмата си, както и Сертич. Дискавалифициран за една среща е полузащитникът Диара, който получи червен картон срещу Олимпиакос. Очевидните проблеми в защитата ще принудят Лоран Блан да излезе с изключително гъвкава схема с петима полузащитника и само с един нападател. По всичко изглежда, че „жирондистите" ще приемат играта в средата на терена и малко в своята половина и ще дебнат за грешки в противниковата отбрана. Като единствен нападател ще заиграе Шамак, а зад него ще се разположат Плашил, Фернандо, Горкюф и Вендел. В опорната зона ще се разположи Людовик Сане.

И така идва ред на резонния въпрос: Как ще завърши срещата? Аз предполагам много атакуващ стил на домакините и много технична игра от двата отбора. Макар, че Бордо са настоящ лидер в първенството, леко предимство има Олимпик Лион заради фактора домакинство и заради доброто самочувствие с отстраняването на Реал Мадрид. Докато гостите идват без своя централен защитник, което е техен минус. Прогнозата ми е, че здравата защита на домакините няма да допусне гол, а в същото време гостите ще изпуснат Делгадо - поне един път, което е достатъчно за футболист от неговата класа за да отбележи гол.

 

Последни 5 изиграни срещи:

Олимпик Лион:

06 март УС Булон - Олимпик Лион 0:0 (Лига 1)
10 март Реал Мадрид - Олимпик Лион 1:1 (Шампионска лига)
13 март Олимпик Лион - Сент-Етиен 1:1 (Лига 1)
21 март Олимпик Марсилия - Олимпик Лион 2:1 (Лига 1)
27 март Олимпик Лион - Гренобъл 2:0 (Лига 1)

Бордо:

10 март Бордо - Оксер 1:2 (Лига 1)
13 март Монако - Бордо 0:0 (Лига 1)
17 март Бордо - Олимпиакос 2:1 (Шампионска лига)
21 март Бордо - Лил 3:1 (Лига 1)
27 март Олимпик Марсилия - Бордо 3:1 (Купа на Лигата, Финал)


Досегашни срещи:

Олимпик Лион - Бордо

47 мача
21 победи за Олимпик Лион
13 равенства
13 победи за Бордо
Голова Разлика: 71:54 за Олимпик Лион


Коефициенти от bet365:

Олимпик Лион - 2.10
Равен - 3.20
Бордо - 3.75


НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
219