УЕФА и adidas представиха топката за Евро 2024


Н. Гавазов

 УЕФА и adidas представиха топката за Евро 2024

УЕФА и adidas представиха официалната топка на Европейското първенство през 2024 г. Казва се "Любовта към футбола“ (Fussball Liebe на немски). Уебсайтът на организацията съобщи, че дизайнът на кълбото е вдъхновен от радостта от играта и енергията на турнира. Топката е оборудвана със специална технология, която гарантира, че всяко нейно движение се чете от датчици и улеснява процеса на вземане на съдийски решения с помощта на VAR.

Топката е изработена в бял цвят с форми на крила с триъгълни шарки в черно, жълто, червено и зелено. Илюстрации на всички стадиони на турнира са представени върху топката, заедно с името на всеки град домакин на Евро 2024. Това са арените в Берлин, Кьолн, Дортмунд, Дюселдорф, Франкфурт, Гелзенкирхен, Хамбург, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт.

Изработен е от по-екологични материали на биологична основа. Към всеки слой на топката бяха добавени материали като царевични влакна, захарна тръстика, дървесна маса и каучук.

"Дизайнът символизира движението на топката и енергията на играта с релефи във формата на крило, акцентирани с ярки ръбове, извити линии и точки. Използването на живи червени, сини, зелени и оранжеви олицетворява както разнообразието, което участващите отбори носят към турнира и чистата простота на футбола, която привлича фенове по целия свят“, се казва в официалния уебсайт на УЕФА .

През лятото УЕФА представи официалния талисман на Европейското първенство през 2024 г. Изборът се спря върху мече.

Евро 2024 ще се проведе в десет града на Германия от 14 юни до 14 юли.

  Сподели
169