Левски ще тръгне с реми срещу Гент


Т. Михайлов

Левски ще тръгне с реми срещу Гент

Левски - Гент
Стадион: "Георги Аспарухов", София
Дата: 16.09.2010
Час: 20:00
Съдия: Жолт Шабо (Унгария)


Левски посреща Гент в първия си двубой от груповата фаза на новото издание на Лига Европа. “Сините” имат амбицията да повторят успеха от сезон 2005/2006, но групата е доста силна при наличието на редовни участници в Шампионската лига като Спортинг Лисабон и Лил.

Българският гранд достигна до второто си поредно участие в тази фаза. След като премина през дългия път на квалификациите. Левски започна от втория кръг, където срещна ирландския Дъндолк, който бе прегазен с общ резултат 8:0. След това дойдоха сериозните препятствия, в които “сините” защитиха наранената от шведски терор българска чест. Първо бе сломен Калмар след 1:1 в Швеция и 5:2 в София. АИК обаче бе най-корав. 0:0 в Стокхолм и обрат за 2:1 на “Георги Аспарухов”.

Гара Дембеле бе основният коз за Левски в изминалите 6 мача в Европа. Сега предстоят още поне толкова и именно французинът е голямата надежда за излизане от групата. В А група с изключение на загубата от Черноморец Левски няма проблеми и води в класирането с 15 точки от 6 мача като в последния кръг би Миньор с 4:0 с хеттрик на Дембеле.

Гент направи добър сезон в Белгия като спечели Купата на страната, а в Юпилер лигата завърши на 3-та позиция, което му гарантира право на участие в квалификациите на Шампионската лига. В третия кръг Гент отстъпи с общ резултат 1:6 на Динамо Киев и бе препратен към плейофите на Лига Европа. Препятствието там беше именитият холандски Фейенорд, който бе отстранен със загуба с 0:1 в Ротердам и победа с 2:0 у дома като вторият гол бе дело на Кулибали.

В белгийския шампионат Гент започна добре като в момента има 13 точки след 6 кръга. В последния кръг “сините” изпуснаха победата като гост на Лиерс, завършвайки 2:2 след изравнителен гол в продължението на втората част. “Бизоните” нямат опита на Левски в Европа, като имат само 30 мача в големите турнири и още 26 в Интертото. Най-големият им успех е четвъртфинала срещу Аякс за Купата на УЕФА през 1992.

Статистиката на Левски срещу белгийски съперници е повече от черна. Едно от най-тежките поражения в историята на клуба идва през 1989 срещу Антверпен. След 0:0 в София Левски повежда с 3:1 като гост, но допуска обрат в продължението, когато публиката на домакините вече се е разотишла. Това донася на “сините” прозвището Евроидиоти. 6 години по-късно следва отпадане от Аалст след загуби с 0:1 и 1:2. През 2004 отново в УЕФА Беверен слага прът в колелото на “сините” след 1:1 и 1:0.

Гент е с шест поредни загуби в европейските си гостувания като за последно белгийците надиграха добре познатият у нас Клифтънвил в мач за Интертото през 2007. Левски пък има 6 поредни загуби у дома в груповата фаза на турнири на УЕФА, но пък спечели и трите си срещи на “Георги Аспарухов” в тазгодишните квалификационни кръгове.

Със сигурност аут за българите е халфът Владимир Гаджев, който е аут за две седмици поради контузия в прасеца. Христо Йовов, който не е напълно възстановен от травмата си попадна в групата за мача, но едва ли ще се рискува неговото здраве.

Наставникът на Гент Франк Дюри, който до 2007 по професия е полицай, но става треньор, извеждайки Зулте-Верегем от трета лига до елита няма да може да използва трайно контузените Рой Мирие и Кристоф Лепоан. За двубоя със "сините" в игра се завръщат опитният футболист Бернд Тийс и Марко Сулер.

Мачът в България се очаква с голяма еуфория от публиката на Левски, която изкупи билетите. Без притеснение можем да кажем, че “сините” са фаворит, което е рядко определение за роден отбор в европейски мач. Лошата статистика срещу белгийски съперници обаче тежи, а и Гент не е случаен тим, след като се разправи с колос като Фейенорд. Минимален успех за Левски или равенство изглеждат най-логични. По-вероятен е вторият сценарии. 

Последни 5 изиграни срещи:

Левски:

19 август АИК - Левски 0:0 (Лига Европа)
22 август Левски - Калиакра 3:0 (А група)
26 август Левски - АИК 2:1 (Лига Европа)
30 август Видима-Раковски - Левски 1:2 (А група)
12 септември Левски - Миньор Перник 4:0 (А група)

Гент:

19 август Фейенорд - Гент 1:0 (Лига Европа)
22 август Шарлероа - Гент 1:3 (Лига 1)
26 август Гент - Фейенорд 2:0 (Лига Европа)
29 август Гент - Жерминал Беершот 1:0 (Лига 1)
11 септември Лиерс - Гент 2:2 (Лига 1)


Досегашни срещи:

Левски - Гент

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Левски - 2.00
Равен - 3.25
Гент - 3.50

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
152