Начо: Като дете ми казаха да спра футбола заради диабет


И. Ангелов

Начо: Като дете ми казаха да спра футбола заради диабет

Испанският национал Начо разкри, че преди добрата си кариера в Реал Мадрид той е можел да спре с футбола завинаги заради проблемите си с диабета. Защитникът на "белия балет" излезе от академията на клуба и вече има над 100 срещи зад гърба си в цветовете на клуба. Кариерата на 27-годишния обаче е била под заплаха:

"Бях само на 12 когато разбраха, че имам диабет. Тогава вече тренирах в Реал Мадрид от две години и очевидно ми беше тежко. Аз си спомням ходенето в болницата когато трябваше да съм на състезание с Реал Мадрид, но го пропуснах. Прегледа ме доктор. Тя ми каза, че футболната ми кариера е приключила.

"През онзи уикенд беше тежко. Три дена след това срещнах Д-р Рамирес, който стана редовният ми ендокринолог и, с който много се сближих. Той ми каза точно обратното - няма как футболът да свърши за мен. Дори е жизненоважно да продължа защото физическите упражнения са важни. Този понеделник животът ми започна отново.

"Разбира се, че е трудно защото трябва да се грижиш за себе си 3 пъти по-строго от нормален човек, но това и помага по някакъв начин. Трябва да внимаваш за диетата си и за почивката. Това те прави по-отговорен защото винаги трябва да носиш оборудване за състоянието си, апарат, инсулин и т.н.

"Аз нямам ограничения. Късметлия съм да играя футбол на високо ниво и обичам и други спортове защото упражненията са важни. Аз правя всичко. Когато сме на почивка аз карам колело в планината. Правя дуатлони, триатлони. Диабетът не ме е спрял от нищо.

"Има групи храни, за които трябва да внимавам, но ям всичко. Щастлив съм, че всичко е под контрол и се разбирам добре с доктора си. Както казах, това те прави по-отговорен човек и се грижиш повече за себе си. Зная, че това е с мен до края на живота, освен ако не намерят лечение. Това е като съотборник точно до мен."

Начо има 13 старта за Реал Мадрид този сезон.

  Сподели
356