Леверкузен бе разбит от Кьолн, Вердер измъкна точката срещу Нюрнберг


А. Павлов

Леверкузен бе разбит от Кьолн, Вердер измъкна точката срещу Нюрнберг

 Леверкузен загуби с 1:4 от Кьолн в мач от 6-ия кръг в Бундеслигата. Козлите стигнаха до този изразителен успех след две попадения на Лукас Подолски и по едно от страна на Миливойе Новакович и Мато Яяло. Почетния гол за Аспирините пък отбеляза техният капитан Симон Ролфес. Чрез спечелените три точки Кьолн се изкачи до 13-ото място с актив от седем пункта, докато Леверкузен се смъкна до шестата позиция с 10 точки.

Самият двубой започна с превъзходство на Заводския отбор, но въпреки това футболистите на Робин Дут не съумяваха да извлекат полза от създадените положения. На три пъти стражът на гостите Михаел Рензинг се намеси блестящо след удари на Ларс Бендер, Даниел Швааб и Андре Шюрле. Най-чистата възможност за леверкузенци през първата част пък се откри пред Ерен Дердийок, който не можа да се разпише на празна врата, след като получи центриране от Хано Балич.

И така малко изненадващо с оглед на показаното на терена Кьолн поведе в резултата след 44 минути футбол на "БайАрена". Лукас Подолски поде акция за своя тим, комбинира с Мато Яяло, острието нахлу мощно в наказателното поле, където просто задължи Миливойе Новакович да прати топката в опразнената врата. Това попадение дойде в много важен момент за момчетата на Стале Солбакен и те определено можеха да подходят по-уверено и по-спокойно към вторите 45 минути.

В потвърждение на тези мои думи се превърна невероятният старт на второто полувреме за Козлите. Само три минути след подновяването на играта Подолски вече бе в прегръдките на съотборниците си. Немският национал показа страхотно взаимодействие със своя партньор в нападението Новакович. Двамата буквално разпиляха отбраната на Леверкузен и в крайна сметка Подолски бе този, който завърши осъществената акция с отбелязване на гол.

Гостите обаче нямаха намерение да спират дотук и в 54-ата минута Лукас Подолски реализира второто си попадение в срещата. И този път германецът от полски произход си взаимодейства с Миливойе Новакович. Словенецът пусна хубав пас към Подолски и той преодоля Бернд Лено с неспасяем шут.

В 67-ата минута възпитаниците на Солбакен можеха да стигнат и до четвърти гол, но гредата спаси Леверкузен след удар от близка дистанция на Яяло.

180 секунди след тази сцена Аспирините все пак съумяха да намалят резултата. След центриране от ъглов удар Балич стреля с глава, Михаел Рензинг изби топката, но Симон Ролфес бе застанал на точното място и вкара без проблеми за 1:3.

Подопечните на Робин Дут се помъчиха напразно да надградят вкарването на този гол. Вместо това слабото представяне на отбора достигна своя връх в продължението на двубоя. Новакович изведе Яяло сам срещу Лено и хърватинът с техничен изстрел порази целта.

Унижението за домакините вече бе факт, а за капак на това Шюрле си изкара излишен червен картон във финалните мигове на срещата.

В края на краищата, след като изтекоха четирите минути добавено време, Кьолн се поздрави с изразителна победа с 1:4 и Козлите могат да бъдат много горди от своята игра, докато пред Робин Дут и неговите играчи има достатъчно неща, върху които трябва да се направи размисъл.

В друг мач от следобедната програма Вердер измъкна точката срещу Нюрнберг, завършвайки наравно 1:1. Двубоят стартира много зле за Зелено-белите, като още в 17-ата минута Тим Вийзе получи директен червен картон за това, че задържа съперников нападател извън пеналтерията.  Независимо от това в 25-ата минута хората на Томас Шааф направиха 0:1. Клаудио Писаро изведе Мемет Екичи и халфът се разписа след сполучлив шут в обратния ъгъл. В 63-ата минута Филип Волшайд вкара с глава след изпълнение на корнер. Впоследствие домакините натиснаха здраво своя съперник, но Вердер опази вратата си суха и си тръгна с точка от "ИзиКредит-Щадион".

Ето и останалите резултати от днешния следобед:

Хамбургер - Гладбах 0:1
Херта - Аугсбург 2:2
Хофенхайм - Волфсбург 3:1

  Сподели
117