Хьонес отново застава пред съда


Н. Гавазов

Хьонес отново застава пред съда

Почетният президент на Байерн Мюнхен Ули Хьонес ще се яви като свидетел в процеса срещу тримата бивши ръководители на германската футболна федерация (DFB), които са обвинени в укриване на данъци във връзка с организацията на Мондиал 2006 в Германия.

Съдия Ева-Мария Дистлер обяви в четвъртък, че Хьонес ще даде показания във втория ден от процеса в окръжния съд във Франкфурт.

Това ще се случи на 15 април.

72-годишният почетен президент на германския шампион вече на няколко пъти намекна пред местни медии, че знае немалко неща относно организацията и плащането на данъци около организацията на Световното първенство през 2006 година.

Германската футболна централа е прехвърлила близо седем милиона евро на ФИФА през април 2005 година.

Бившите президенти на DFB Тео Цванцигер и Волфганг Нирсбах, както и генсекът на централата Хорст Шмидт са обвинени от следствието, че са включили въпросната сума в данъчна декларация като бизнес разход при изчисляване на печалбата, без да са получили разрешение за това.

Парите били предвидени за провеждането на специална гала вечер, която не се е състояла.

Медиите съобщават, че плащането вероятно е свързано с купуване на гласове в кандидатурата за домакинство на турнира през 2006 година. Това никога не е било доказано и тримата бивши ръководители не са съдени.

Самият Ули Хьонес прекара повече 12 месеца в затвора между 2014 и 2016 година, след като в друг процес беше осъден за укриване на данъци.

  Сподели
119