17 клуба отказаха да се присъединят към Суперлигата


Н. Гавазов

17 клуба отказаха да се присъединят към Суперлигата

До края на първия ден 17 европейски клуба от топ 5 лиги публично отказаха да участват в Европейската Суперлига, подкрепяйки УЕФА след решението на Европейския съд, който обяви действията на ФИФА и УЕФА за забрана на новия турнир незаконно.

Следните клубове излязоха с изявления в подкрепа на УЕФА :

Англия (Висша лига): Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Челси, Манчестър Сити.

Испания (Ла Лига): Севиля, Валенсия, Атлетико Мадрид, Реал Сосиедад, Виляреал.

Италия (Серия А): Интер, Аталанта, Рома.

Германия (Бундеслига): Байерн, Борусия Дортмунд, Байер Леверкузен.

Франция (Лига 1): ПСЖ, Монако.

Освен това Суперлигата не беше подкрепена в една или друга степен от никоя от топ 5 лиги в Европа (Висша лига, Ла Лига, Серия А, Бундеслига, Лига 1). Струва си да се отбележи, че единственият отбор, който се изказа положително за Суперлигата в първия ден, беше италианският Наполи.

Припомняме, че първоначално проектът за създаване на Суперлига бе подкрепен от 12 топ европейски клуба. Манчестър Юнайтед беше един от тях. В момента в списъка на участниците в Суперлигата са само Барселона и Реал Мадрид. Испанските отбори не могат да бъдат изключени от Шампионската лига, европейските турнири или състезанията на ФИФА.

В Суперлигата ще участват 64 клуба, които ще бъдат разделени на три лиги. Във всички лиги състезанията ще се проведат на два етапа - "етап на лигата“ и "етап на плейофите“. Новият турнир е планиран да започне през 2025 г.

  Сподели
526