Байерн удави Щутгарт в дъжда от голове на Мерцедес-Бенц Арена


А. Павлов

Байерн удави Щутгарт в дъжда от голове на Мерцедес-Бенц Арена

Байерн удави Щутгарт с 3:5 в дъжда от голове на "Мерцедес-Бенц Арена". В един от топдвубоите на 17-ия кръг в Бундеслигата баварците стигнаха до победа след хеттрик на Марио Гомес и по едно попадение от страна на Томас Мюлер и Франк Рибери. Точни за швабите пък бяха Мартин Харник на два пъти и Кристиан Гентнер. Със спечелените три пункта мюнхенци ще зимуват на петото място в таблицата, докато Щутгарт остава на незавидната 17-а позиция.

Самият мач започна с много мотивирани действия от страна на домакините. Те бяха решени да се раздадат докрай, за да постигнат добър резултат.

Така само за десет минути игра швабите създадоха две добри положения. Първо Ермин Бичакчич стреля с глава в седмата минута. Стражът на червените Ханс-Йорг Бут обаче бе на мястото си и успя да отрази удара на младока. 180 секунди след този епизод Бут изби в корнер остър шут на Кристиан Треш.

Първата опасна ситуация за гостите пък дойде в 14-ата минута, когато Томас Мюлер се озова на стрелкова позиция. Завърващият изстрел на острието обаче не бе достатъчно добър, за да затрудни пазача на щутгартци Свен Улрайх.

В следващия четвърт час от дербито двамата вратари нямаха много работа, тъй като двата тима се бяха вкопчили в здрави единоборства.

В 31-ата минута обаче мюнхенци се възползваха от втория си шанс за гол. Мюлер открадна топката от Бичакчич, пусна светкавичен пас към Мюлер, който, останал сам срещу Улрайх, направи резултата 0:1.

Само пет минути след това Байерн нанесе втория си удар. Главни действащи лица в головата атака отново бяха Гомес и Мюлер. Първият се пребори за топката с Матийо Делпиер и подаде напречно към младия нападател, който вкара за 0:2.

От тук насетне момчетата на Луис ван Гаал станаха пълновластен господар на полето. Изглежда, те нямаха намерение да спират дотук. В 43-ата минута Рибери се вряза към дъгата на наказателното поле, откъдето препарира Улрайх - 0:3.

До края на първата част не станахме свидетели на нещо, струващо си да се отбележи. С това баварците се отправиха към съблекалните с доста комфортен аванс от три попадения. За домакините положението до голяма степен изглеждаше неспасяемо.

Началото на вторите 45 минути определено бе за Щутгарт. Едва минута след подновяването на играта Какау бе близо до попадението, ала изстрелът му с глава мина малко над вратата.

В 49-ата минута вече нямаше прошка за Байерн. След образцова акция швабите намалиха на 1:3. Автор на гола бе влезлият като резерва Мартин Харник. Австриецът замени на почивката неубедителния Тимо Гебхарт.

Възпитаниците на Ван Гаал се погрижиха за това бързо да секнат ентусиазма на своя съперник. Гомес се разписа на два пъти (в 52-ата и 54-ата минути) след ужасяващи грешки на отбраната на Щутгарт.

До края на мача оставаше повече от половин час, но вече всичко изглеждаше решено. Или може би само така си мислехме?

Домакините не развяха бялото знаме и продължиха да натискат. След като Павел Погребняк, Артур Бока и Здравко Кузманович не сполучиха при опита си да реализират гол, Харник увенча силната си игра с второ попадение. 23-годишният стрелец бе точен след прецизен извеждащ пас на Какау в 64-ата минута.

С това подопечните на Бруно Лабадия станаха още по-настоятелни в търсенето на гола. Нещо, което даде резултат в 70-ата минута, когато прострелно центриране на Кристиан Гентнер навести вратата на Байерн за трети път.

В последните 20 минути от двубоя Байерн бе принуден да положи доста усилия, за да задържи тази си преднина. Освен това Ван Гаал пусна в игра Мирослав Клозе и Дейвид Алаба, които замениха двамата герои Марио Гомес и Мирослав Клозе. Тези два хода от страна на холандския тактик повлияха благотворно върху играта на отбора.

Той успя да изнесе действията в предни позиции, като в последните секунди на мача Байерн разиграваше продължително топката.

В крайна сметка мюнхенци, макар и трудно, съумяха да изковат втория си успех далеч от дома през настоящия сезон в Бундеслигата.

  Сподели
98