Байер и Байерн с убедителни победи


А. Терзийски

Байер и Байерн с убедителни победи

Шампионът на Германия Байерн (Мюнхен) не срещна особени проблеми с новака Санкт Паули и го победи с класическото 3:0 на собствения си стадион "Алианц Арена" в двубой от 16-ия кръг на Бундеслигата. Благодарение на спечелените три точки "баварците" се изкачиха до петото място във временното класиране на шампионата. Попаденията за домакините отбелязаха Хамит Алтънтоп, Франк Рибери и Филип Лаам от дузпа.

Напълно очаквано срещата започна със стихиен натиск на домакините от Байерн, които пропуснаха няколко удобни възможности за гол още през първите минути. В крайна сметка неизбежното се случи в 16-ата минута, когато Хамит Алтънтоп успя да изведе "баварците" напред в резултата след страхотен изстрел от 20 метра, с който препарира стража на гостите Кеслер. След това попадение Байерн (Мюнхен) намали темпото и чистите голови положения пред двете врати почти липсваха.

Тимът на Санкт Паули все пак съумя да сътвори нещо по-интересно пред вратата на "баварците" в 37-ата минута, но Еберс пропиля отличен шанс, след като не успя да засече коженото кълбо в мрежата след прекрасно центриране на Ротенбах. Малко след това отново той получи възможност да застраши вратата на Байерн, но и този път не сполучи в опита си да изравни резултата. В последните минути на полувремето пък Тони Кроос можеше да удвои преднината на Байерн (Мюнхен), но опасният му шут бе париран от Кеслер.

Втората част отново премина под диктовката на Байерн. Гостите от Санкт Паули прахосаха своя шанс за гол в 49-ата минута, когато вратарят на "баварците" Ханс-Йорг Бут трябваше да прави решително спасяване след остър пас на Леман към Еберс. След тази ситуация обаче само късметът и фантастичните намеси на голкипърът на Санкт Паули попречиха на Байерн (Мюнхен) да води в резултата с 2:0. В 68-ата минута обаче Кеслер бе изгонен с директен червен картон от главният съдия Бабак Рафати, след като наруши правилата срещу откъсващия се Томас Мюлер, а освен това бе отсъдена дузпа за домакините. Зад топката застана Филип Лаам, който бе безкомпромисен от бялата точка, преодолявайки резервата Матиас Хайн за 2:0. Това окончателно довърши отборът на Санкт Паули и в 79-ата минута "баварците" стигнаха и до трети гол, дело на Франк Рибери, който се разписа след перфектна самостоятелна атака.

По този начин момчетата на Луис ван Гаал се изкачиха на пета позиция с 26 спечелени точки, като те имат 14 по-малко от водача във временното подреждане Борусия (Дортмунд).

В друг мач от кръга отборът на Байер (Леверкузен) се наложи с 4:2 над тима на Хамбургер като гост и по този начин излезе на второ място в класирането на германското първенство. Това бе поредният силен двубой за възпитаниците на Юп Хайнкес, които съвсем заслужено стигнаха до изразителния успех след головете на Сидни Сам (30), Артуро Видал (61) и Ренато Аугусто (66, 78). Домакините, водени от треньора Армин Фе пък за пореден път разочаровха своите фенове, като след това поражение отборът остава на девета позиция с актив от 21 точки.


Резултати в останалите срещи от 16-ия кръг на Бундеслигата:

Кьолн - Айнтрахт (Франкфурт) 1:0
Хофенхайм - Нюрнберг - 1:1

  Сподели
99