Байерн сломи Нюрнберг и вече е шести в таблицата


А. Павлов

Байерн сломи Нюрнберг и вече е шести в таблицата

Байерн сломи Нюрнберг с 3:0 в баварско-франкското дерби и вече е шести в таблицата. Головете за баварците бяха дело на Марио Гомес в 10-ата и 75-ата минути и на Филип Лам в 57-ата минута от дузпа. Червените обаче пропуснаха втория наказатален удар, който отсъди реферът Торстен Кинхьофер в срещата. Гомес не успя да порази целта от 11 метра в 87-ата минута. Както е известно, Бастиан Швайнщайгер не съумя да се разпише от бялата точка срещу Гладбах миналата седмица.

Дербито между Байерн и Нюрнберг започна с предпазливи действия от страна на двата тима. Домакините имаха териториален превес, но не бяха склонни да рискуват много, тъй като нуждата от трите точки беше голяма.

Мюнхенци нападаха постепенно, без да бързат. При една подобна акция и рязка промяна на темпото Байерн поведе в резултата в 10-ата минута. Даниел Пранич се вряза хубаво в наказателното поле на нюрнбергци, подаде остро към Гомес, който безпроблемно засече топката в противниковата врата - 1:0.

В следващия четвърт час липсваха голови положения. Домакините предпочитаха да разиграват сигурно и да изчакат своя миг, когато да удвоят резултата в своя полза.

Страхотна възможност за това се откри пред Мартин Демиклес в 24-ата минута, когато изстрелът му с глава премина на сантиметри покрай гредата.

Хората на Луис ван Гаал контролиха случващото се на игрището. Те не спираха да се опитват да покачат резултата на 2:0.

Удари от дистанция на Тони Кроос в 35-ата, Бастиан Швайнщайгер в 40-ата и Хамит Алтънтоп в 43-ата минути застрашиха сериозно вратата, пазена от Рафаел Шефер. Стражът на гостите успя да се намеси решително при изстрелите на Швайнщайгер и Алтънтоп.

От друга страна, Нюрнберг не сътвори много неща в предни позиции. Можем да запомним само един шут на Йенс Хегелер в 37-ата минута, който мина много над вратата.

В крайна сметка резултатът до почивката остана 1:0. Мачът продължаваше да бъде отворен. Така че всичко трябваше да се реши през втората част.

Стартът на която беше наистина обещаващ. Възпитаниците на Дитер Хекинг погледнаха по-смело към гола и техният нападател Юлиан Шийбер отправи два изстрела, които бяха ясно предупреждение за домакините.

Така при поредна добра атака по левия фланг и качествено центриране на Пранич Шефер извърши фаул срещу Гомес. Пазачът на Нюрнберг получи жълт картон, а баварците - правото да изпълнят наказателен удар. Зад бялата точка застана Филип Лам, който не сбърка - 2:0 в 57-ата минута.

Въпреки това Нюрнберг не се предаде и беше много близо до 2:1, когато Хавиер Пинола отправи истински снаряд към вратата на Байерн в 61-ата минута. За късмет на мюнхенци коженото кълбо изсвистя покрай десния страничен стълб.

С влизането на Франк Рибери в игра в 70-ата минута баварците още веднъж превключиха на по-висока предавка. Това се оказа и от решаващо значение за крайния изход на дербито.

В тази връзка головите възможности за домакините зачестиха. Влезлият като смяна Томас Мюлер на два пъти (в 71-ата и 74-ата минути) си намери майстора в лицето на Шефер.

В 75-ата минута обаче вратарят на нюрнбергци бе безпомощен. Марио Гомес отбеляза второто си попадение в мача след хубава доставка на Рибери от ъглов удар.

Три минути преди края на редовното време Гомес можеше да оформи хеттрика си. Щурмовакът обаче изтърва дузпа.

Независимо от това Байерн се поздрави с напълно заслужена победа, посредством която се изкачи до шестата позиция във временното класиране. Нюрнберг пък се смъкна с четири места във временното подреждане и вече е десети.

  Сподели
107