Швайнщайгер пречупи Вердер с два гола


А. Терзийски

Швайнщайгер пречупи Вердер с два гола

Отборът на Байерн Мюнхен се класира за третия кръг в турнира за Купата на Германия, след като постигна труден успех с 2:1 над тима на Вердер Бремен на своя стадион "Алианц Арена" в среща от втория кръг на надпреварата. Този двубой между два от грандовете на немския футбол бе повторение на финала от миналия сезон, в който отново "баварците" излязоха краен победител и триумфираха с трофея. В герой за домакините се превърна халфът Бастиан Швайнщайгер, който вкара и двете попадения във вратата на "бременските музиканти", съответно в 28-ата и 73-ата минута на мача. Преди това пък гостите от Вердер бяха повели в резултата след гол на Клаудио Писаро още във 2-ата минута.

Двубоят започна по възможно най-добрия начин за Вердер и още във втората минута КЛаудио Писаро откри резултата след прекрасно центриране на Марко Арнаутович от ляво. Това обаче само ядоса "баварците" и те постепенно започнаха да обкръжават вратата на съперника, като първо Гомес имаше възможност да се разпише с глава, а след това можеше да се стигне до малко куриозен гол, след като Филип Лаам центрира, а топката се насочи много коварно към вратата на Вердер, но вратарят на гостите внимаваше и успя да избие в ъглов удар. Хамит Алтинтоп също пробва късмета си, но и неговият удар не намери целта.

"Бременските музиканти" пък разчитаха предимно на контраатаки, но те бяха изключително опасни и при една от тях в 22-ата минута Себастиан Прьодъл излезе сам срещу вратаря на домакините след хубав извеждащ пас на Уесли, но австриецът не съумя да преодолее Ханс-Йорг Бут и пропусна великолепен шанс да удвои преднината на своя отбор.

Натискът на Байерн обаче започна да става все по-усезаем и в 28-ата минута неизбежното за гостите се случи и Бастиан Швайнщайгер изравни резултата. Алтинтоп центрира от дясно в наказателното поле на Вердер, където Тони Кроос не успя да засече топката, но тя в крайна сметка достигна до Швайнщайгер, който нямаше как да сбърка от непосредствена близост - 1:1. До края на първото полувреме футболистите на Байерн продължиха да доминират над противника си и създадоха още две добри възможности за гол, които обаче бяха пропиляни.

Втората част отново започна със силна игра от страна на Байерн Мюнхен. В началните минути турският полузащитник Хамит Алтинтоп попадна на две изгодни положения за гол, но не съумя да се възползва от тях и бе неточен в опитите си да се разпише.

След 55-ата минута обаче "бременските музиканти" се активизираха и започнаха да поглеждат доста по-уверено към вратата на Байерн. Те дори стигнаха до гол чрез Себастиан Прьодъл, който обаче бе отменен заради фаул на австриеца. Клаудио Писаро пък бе близо до реализирането на втория си гол в мача в 62-ата минута, но защитник на "баварците" не позволи това да се случи, избивайки коженото кълбо от самата голлиния. Само 120 секунди по-късно пък Марко Арнаутович бе изведен сам срещу Ханс-Йорг Бут, но бившият нападател на Твенте стреля право в тялото на стража на домакините и по този начин пропусна още една отлична възможност за своя тим. След само още една минута игра отново той бе в центъра на събитията, след като тресна гредата, след прекрасно изпълнение на пряк-свободен удар.

Това развитие на нещата навеждаше всички на стадиона на мисълта, че по всяка вероятност "бременските музиканти" ще стигнат до втори гол съвсем скоро. Напук на всякаква логика обаче в 73-ата минута домакините от Байерн Мюнхен успяха да стигнат до победата след страхотен гол на Бастиан Швайнщайгер, който бе и негов втори в този мач. Халфът бе точен след бомбен изстрел от около 30 метра, който не остави никакви шансове за реакция на голкипъра на Вердер за крайното 2:1.

  Сподели
135