Ожесточената битка между Хамбургер и Байерн остана без победител


А. Павлов

Ожесточената битка между Хамбургер и Байерн остана без победител

Хамбургер и Байерн завършиха 0:0 в дербито на деветия кръг в Бундеслигата. Мачът между двата тима се отличи с много високо темпо, много големи себераздаване, дисциплина и борба. Най-чистото положение в мача се откри пред футболиста на хамбургци Джонатан Питройпа в 81-ата минута. Изстрелът на бързоногия състезател обаче попадна в гредата. Със спечелената точка хората на Армин Фее се изкачиха до петото място във временното класиране преди изиграването на останалите срещи от рунда. Байерн също се издигна с едно място нагоре в таблицата и вече е девети.

91-ото дерби между севера и юга започна с териториален превес на домакините. Гостите противодействаха умело на това, затваряйки подстъпите към вратата си.

С изминаването на първия четвърт час от срещата дойде и първата опасна ситуация. Томас Мюлер отправи страховит изстрел, който Франк Рост блестящо изби в корнер.

Четири минути след тази сцена Марио Гомес шутира от малък ъгъл, ала ударът на нападателя бе неточен.

Впоследствие хамбургци създаваха по-интересните неща в атака. В 21-ата минута Ханс-Йорг Бут отрази вещо изстрел на Рууд ван Нистелроой. Шест минути след това Йорис Матайсен отправи удар с глава, който обаче излезе в аут. В 31-ата минута Бут улови без затруднения далечен изстрел на Ван Нистелроой.

Баварците отвърнаха на предизвикателството и два пъти бяха много близо до вкарване на гол. Първо в 31-ата минута Хамит Алтънтоп осъществи хубав пробив, последван от завършващ удар, преминал малко над горната греда. 10 минути по-късно Тони Кроос пропиля най-добрата голова възможност за Байерн. 20-годишният халф не можа да порази целта от границата на наказателното поле.

От друга страна, Хамбургер продължаваше да напада опасно. Хосе Гереро и Йорис Матайсен съответно в 36-ата и 45-ата минути не успяха да изведат своя тим напред в резултата.

Междувременно в 43-ата минута стражът на домакините Франк Рост бе заменен от Ярослав Дробни заради контузията, която получи Рост при сблъсък с Бастиан Швайнщайгер в 15-ата минута.

Чешкият пазач не успя да покаже своя потенциал в оставащото време до края на първата част. Така реферът Мануел Грефе свири края на първото полувреме при резултат 0:0.

Действията не се промениха и през вторите 45 минути. Играта продължаваше да бъде двуостра. Двата тима влязоха в първото полувреме с много голям плам.

Марсел Янсен в 52-ата и Рууд ван Нистелроой 11 минути по-късно имаха шансове да направят 1:0, но техните опити останаха неоползотворени.

За баварците удобна възможност се откри пред капитана Филип Лам, чийто завършващ изстрел в 54-ата минута обаче не бе достатъчно точен.

В средата на втората част Фее пусна в игра свежите нападатели Младен Петрич и Максим Чупо-Мотинг. Двамата замениха Ван Нистелроой и Гереро. Независимо от това умората в действията на домакините се забелязваше все по-отчетливо. За Хамбургер ставаше все по-трудно да натиска Байерн.

Алогично на това хамбургци бяха изключително близо до реализиране на попадение в последния четвърт час от срещата. В 75-ата минута Пьотр Троховски се озова сам срещу Бут, но не успя да го преодолее, стреляйки в неговото тяло. Шест минути след този епизод Джонатан Питройпа изтърва най-сериозната голова възможност в двубоя. 24-годишният играч нацели гредата в 81-ата минута.

На отсрещната страна последната значима сцена за мюнхенци в предни позиции бе шутът от далечна дистанция на Андреас Отъл в 82-ата минута, който обаче не попадна в мишената.

В крайна сметка Хамбургер и Байерн не успяха да излъчат победител в сблъсъка помежду си. Въпреки това мачът предложи добра продукция и съвсем спокойно можем да го определим като вълнуващо нулево равенство.

  Сподели
103