Миро Клозе: Ще играем срещу 12-ина души в Кайзерслаутерн


А. Павлов

Миро Клозе: Ще играем срещу 12-ина души в Кайзерслаутерн

Мирослав Клозе е роден в полския град Ополе, но неговата родина е областта Пфалц. От осмата си година щурмовакът на Германия живее там. Той прави първите си стъпки във футбола в западнофалцкия тим Блаубах-Диделкопф, преди да отпразнува дебюта си в Бундеслигата през април 2000 г. в традиционния пфалцки отбор Кайзерслаутерн. Този петък немецът от полски произход се завръща за първи път с екипа на Байерн там, където лежат неговите спортни корени. Официалният уебсайт на баварците говори с Клозе за много специалния за него мач на "Фритц-Валтер-Щадион".

Интервюто с Мирослав Клозе:

Въпрос: Миро, не би било трудно да се отгатне, че следващият двубой е много специален за теб, или?

Клозе: "Да, абсолютно. Прекарах пет години като професионален футболист в Кайзерслаутерн. Преди това стоях на трибуните като фен и мечтаех някой ден и аз да бъда долу на полето. По-късно успях да направя това заедно с герои на тима като Маршал, Шьонберг и Кох. Това вече бе безумие. Разбира се, връщам се с голямо удоволствие в Кайзерслаутерн. Още познавам всичко, феновете, стадиона."

Въпрос: Имаш ли при червените дяволи още много стари познати от твоето време?

Клозе : "Да, в търговския отдел. Сред играчите, мисля, няма почти никой. Все пак от шест години вече не съм в отбора. Междувременно клубът беше във Втора Бундеслига. Но с Щефан Кунтц днес още поддържаме контакти."

Въпрос: За сметка на това много твои роднини и стари приятели биха могли да бъдат видяни на стадиона.

Клозе: "Да, много. Поръчах 50 пропуска за всички и се надявам, че ще получа също толкова (смее се)."

Въпрос: Познаваш "Бетценберг" и като гостуващ играч още от периода, когато беше във Вердер. Но с Байерн срещата несъмнено още веднъж ще придобие съвсем друго измерение...

Клозе: "О, да. Това ще бъде много горещ случай. В петък вечер са най-хубавите хубавите срещи на "Бетце" и, естествено, между двата фенлагера също властва особено съперничество. Положително ще срещнем много засилено настроение. Там в истинския смисъл на думата ще играем срещу 12-ина души. За нас това без съмнение ще бъде нещо ново и аз опитах да подготвя нашите състезатели за него. Изхождам от туй, че "Бетценберг" ще гори."

Въпрос: Зае единственото място в атака в мача за Суперкупата и първите два официални двубоя за сезона. Просто пренесе имулса от доброто световно първенство в Байерн ли?

Клозе: "Разбира се, опитах се да направя това. Смятам, че изиграх един порядъчен турнир. Знам, че човек се нуждае и от съотборниците си, които го извеждат на стрелкова позиция, а на световното имаше няколко футболисти на баварците. Сега Тони Кроос отново е при нас. Тимът вече, естествено, е доста обигран."

Въпрос: В какво точно физическо състояние се намираш след кратката подготовка за вас, участниците на световния шампионат?

Клозе: "Трудно е, тъй като все още не мога да бъда на 100 процента. Сега трябва да постоянстваме и да продължаваме да даваме газ в тренировките, дори когато вече играем официални срещи. Имам обаче пълно доверие в Луис ван Гаал, който дозира натоварването много добре. А като тим, в момента просто трябва да гледаме да не загубим твърде много точки в началото. Мачът с Волфсбург беше чудесен старт."

Въпрос: Как би отпразнувал вкарването на гол, ако отбележиш в петък вечерта?

Клозе: "Искам да спечеля срещу лаутерите и с удоволствие бих искал да вкарам и попадение. Туй е повече от ясно. Но от уважение към Кайзерслаутерн и неговите запалянковци със сигурност бих отпразнувал гола си по-скоро сдържано."

  Сподели
155