Байерн спечели дубъл


.

Байерн спечели дубъл

Факт! След първенството Байерн спечели и купата и с това завоюва за общо осми път дубъл. На финала в Берлин отборът на треньора Луис ван Гаал разочарова защитаващия трофея си Вердер и спечели напълно заслужено с 0:4 (0:1). Пред 75 420 зрители на препълнения "Олимпиащадион" Ариен Робен изведе рекордьора по титли напред в резултата в 35-ата минута, след като вкара от дузпа. Ивица Олич в 51-ата, Франк Рибери в 63-ата и Бастиан Швайнщайгер в 83-ата минута след смяната на полетата подпечатаха 15-ия успех за купата от 17 участия на финала. Сега баварците могат да отпътуват със самочувствие за Мадрид, където след седем дни с победа на финала в Шампионската лига е възможен дори историческият требъл.

В първия си финал за купата Луис ван Гаал имаше възможност да заложи на най-доброто. В сравнение с последния мач в Бундеслигата на същото масто преди седмица имаше една промяна в стартовата единайсеторка. Мартин Демикелис се завърна в центъра на отбраната. Холгер Бадщубер отново бе поставен отляво. Диего Контенто трябваше да седне на пейката. Бременчани трябваше да се откажат за кратко време от услугите на Петри Пасанен (проблеми с прасеца). На негово място като ляв защитник игра Себастиан Бьониш.

"Ако покажем нашата си игра, ще спечелим срещата", каза Филип Лам в навечерието на 25-ия финален мач в Берлин и съответно немският първенец от самото начало заигра с увереност. С обичайната позиционна игра и голямо притежание на топката мюнхенци поеха инициативата и едва след три минути игра стигнаха до първата си възможност чрез Робен, чийто изстел от 20 метра Тим Вийзе отклони над напречната греда. След последвалия корнер Демикелис отправи удар с глава, преминал малко над вратата.

От другата страна Вердер действаше дефанзивно, движейки се много, и с това създаваше числено преимущество в близост до топката. Така първоначално баварците трудно стигаха до голови опасности. На отсрещната страна първото положение за символичните домакини не дойде много късно. В 8-ата минута Писаро се наложи срещу двама бранители, пропусна обаче срещу Бут, който спаси по блестящ начин и добавката на Фрингс. Иначе усилията на зелено-белите в предни позиции през първата част останаха без пробивна сила.

Впоследствие баварците продължиха да бъдат по-активният тим. Определяха ритъма на игра, въпреки това срещу добре защитаващите се бременчани им беше тежко да пробият в противниковото наказателното поле. Така до голова опасност се стигаше само посредством далечни изстрели. Ван Бомел в 18-ата и Робен в 23-ата минута изтърваха обаче срещу стража на Вердер Тим Вийзе.

Но след това баварците промениха нещата. Освобождаваха се свободни пространства, като си подаваха бързо, и веднага пред тях се откриха положения. Така, както в 24-ата минута, когато Рибери подаде към Робен, който пусна пас вляво от вратата и Олич се размина с топката на два метра от голлинията. Или пет минути по-късно, когато десятката на червените след хубав двоен пас с Мюлер от 16 метра шутира малко над вратата.

Още пет минути по-късно националният защитник Пер Мертезакер знаеше, че в единоборство с Олич си помогна само с ръка в наказателното поле. Арбитърът Торстен Кинхьофер логично показа бялата точка. Робен не пропиля възможността и отбеляза сигурно за 0:1 в 35-ата минута. Малко преди почивката Мюлер имаше големия шанс да покачи на 0:2, но дебютантът във финал за купата след работа на Рибери шутира малко прибързано.

Паметна вечер за купата

Възпитаниците на Шааф започнаха второто полувреме с Уго Алмейда, който замени Аарън Хънт, и с голяма стръв в атака. Алмейда в 46-ата и Писаро в 48-ата минута веднага след почивката оставиха две големи възможности неоползотворени. Това веднага бе използвано. В 51-ата минута след твърде слабо избиване на топката с глава от страна на бременчани топката тупна точно пред крака на Олич и хърватският национал от малка дистанция вкара топката в мрежата, предрешавайки изхода от дуела.

Наистина Вердер се опита още веднъж да натисне, но баварците бяха вече твърде сигурни в отигрванията си, за да изпуснат мача от ръцете си. Малко след това, в 54-ата минута, Мюлер можеше да направи резултата 0:3. Нещо, което впрочем след това, в 63-ата минута, стори Рибери. Ван Бомел изведе французина, който сам срещу Вийзе не пропусна този шанс и направи всичко ясно.

Писаро в 65-ата минута имаше още едно положение пред себе си, но Бут реагира превъзходно. След втория жълт картон на капитана на бременчани заради повторно нарушение на правилата стана напълно ясно, че победитлят тази вечер можеше да се казва само Байерн Мюнхен. В заключителната фаза (в 82-ата минута) влезлият като смяна Клозе пропусна точно два пъти да вкара още едно попадение, което минута по-късно Швайнщайгер успя да отбележи по много техничен начин. Това беше заключителният завършек преди един страхотен финал от гледна точки на мюнхенци. Мадрид, ние идваме!

Превод от www.fcb.de: АЛЕКСАНДЪР ПАВЛОВ

  Сподели
102