Започва участието на бълграските отбори в евротурнирите


.

Започва участието на бълграските отбори в евротурнирите

С мача Левски - Сан Хулия от Андора ще започне българското участие в европейските клубни турнири за новия сезон. Двубоят е с начален час 19.45 и ще се проведе на стадион „Георги Аспарухов" в столицата.

Треньорът на шампиона на Андора "Сан Хулия" Патрисио Гонзалес заяви при пристигането на тима му в София, че ще е доволен и на равен резултат.

"Тук съм само с 18 футболисти, защото един е инженер и е на работа, а друг е на почивка с приятелката си. За нас отборът на Левски е от класата на Реал Мадрид. Нито един от моите играчи не е професионален футболист, повечето са строители, шофьори, служители в хотели, аз самият търгувам с канцеларски материали" - заяви Гонзалес.


Левски имаше късмет при жребия, който му отреди за съперник победителя от двубоите между Санта Хулия и Тре Фиори в първия квалификационен кръг. Шампионът на Андора Санта Хулия успя да отстрани Тре Фиори от Сан Марино след истинска драма в реванша. Двубоя т и продълженията завършиха 1:1 и победителят трябваше да бъде определен след дузпи, тъй като в първият мач резултатът беше също 1:1. Първите пет изпълнения от бялата точка приключиха с по един пропуск и за двата отбора, което наложи изпълнението на допълнителни дузпи. Гостите сгрешиха и андорците се класираха за следващия етап.

По този начин пред Левски се отдава отличната възможност да прекъсне печален антирекорд. В 13 поредни мача в Европа "сините" нямат победа. Последният успех идва на 9 юли 2006 г., когато Киево е победен с 2:0 в София. След това има три години суша, която продължава и до днес. В 13 мача "сините" записват 10 загуби и три равенства при голова разлика 5:25. През последните две години българският тим отпадна последователно от Тампере Юнайтед, БАТЕ  и Жилина.

Така Левски ще има изключително леката задача да се справи със Санта Хулия, за да се класира в следващата фаза на турнир а и да очаква там по-сериозните си съперници. Клубът от едноименния град в южната част на Андора е създаден през 1982 година и има спечелени две титли от Първа дивизия на местното първенство - през сезон 2004/2005 г. и 2008/2009г. Веднъж е триумфирал с Купата на страната и веднъж със Суперкупата .


УЕФА назначи съдийска бригада от Грузия с главен съдия Леван Паниашвили. Негови асистенти ще бъдат Ментешашвили и Тодриа, а четвърти съдия ще е Водачкориа. Делегат на срещата е известният в миналото Алексис Поне от Белгия.

"Очаквам моите футболистите да подходят сериозно и да покажат  настроението както на тренировките преди мача. Те добре знаят каква  задача ги чака и въпреки че не играят с гр анд от Европа, не трябва да се допуска подценяване в никакъв случай, тъй като отборът на Сан та Хулия не е слаб и всяко едно подценяване може да изиграе лоша шега. Почти съм наясно с титулярния състав, но имам още  колебания за някои постове кой от играчите да пусна. Добре е, че играчите са здрави и ще мога да разчитам на всички. В групата не попадна Бистрон, но с него няма нищо страшно, не е контузен, просто не може всички футболисти да са в групата", заяви Велев.


Очакванията на всички са за категорична победа и всякакъв друг резултат ще се счита за провал.

 
НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

  Сподели
133