Уеб обясни защо Ливърпул не получи дузпа срещу Ман Сити


Н. Гавазов

Уеб обясни защо Ливърпул не получи дузпа срещу Ман Сити

Ръководителят на съдийския корпус Хауърд Уеб обясни защо на Ливърпул бе отказана дузпа в края на последния им мач от Висшата лига срещу Манчестър Сити.

Ливърпул и Сити завършиха наравно 1:1, като домакините от "Анфийлд" претендираха за дузпа в самия край, когато Джереми Доку ритна Алексис Макалистър в гърдите.

Реферът Майкъл Оливър се поколеба дали да отсъди дузпа, а VAR не откри очевидна грешка в решението му - за голямо възмущение на мениджъра на "червените" Юрген Клоп.

Уеб обаче смята, че в този случай ВАР не трябваше да коригира решението на рефера, тъй като ситуацията не изглежда ясна.

"Мисля, че това е един от онези случаи, в които ВАР щеше да каже "проверката е завършена“, ако реферът бе отсъдил фаул.

По същия начин фразата "проверката е завършена“ щеше да последва, ако реферът не беше отсъдил фаул. Чухте Майкъл Оливър да казва, че топката е попаднала между двама играчи, които се движат един към друг. Топката е твърде ниска, за да се играе с глава. Доку повдига крака си, за да играе с топката и докосва топката.

Да, знаем, че той също докосва Макалистър. Макалистър се придвижва към него. Макалистър всъщност не играе с топката. Така че мога да разбера защо мненията са разделени.

Мисля, че щеше да бъде "проверката завършена“ във всеки случай. Вярваме, че VAR не трябва да променя решенията на съдията в ситуации, които не са ясни. VAR остава встрани. Мисля, че това трябва да очакваме от VAR.

Към края на мача играчите в някои ситуации могат да търсят контакт, за да паднат. Не казвам, че случаят беше такъв, но трябва да вземете предвид възможното поведение на играчите в последния етап на мача .. И за да вземете решения в такива ситуации, имате нужда от липса на съмнения", заяви Уеб.

  Сподели
501