Стенли и Вила изпуснаха победата в бирмингамското дерби (видео)


А. Терзийски

Стенли и Вила изпуснаха победата в бирмингамското дерби (видео)

Тимовете на Бирмингам и Астън Вила не успяха да излъчат победител по между си и завършиха наравно 1:1 в двубой от 23-ия кръг на английската Висша лига. Домакините успяха да излязат напред в резултата след гол на Джонсън в 49-ата минута, но гостите от Вила съумяха да изравнят резултата чрез Колинс в 73-ата минута. След това реми Астън Вила се намира на 17-а позиция във временното подреждане с актив от 22 точки, точно зад тима на Бирмингам, който заема 16-ото място с 23 пункта.

Бирмингамското дерби стартира вихрено, с опасни атаки и към двете врати. Още в 30-ата секунда Габриел Агбонлахор можеше да изведе Астън Вила напред в резултата, но ударът му от страхотна позиция прелетя високо над вратата пазена от Бен Фостър. Малко след това Крис Гарднър от състава на домакините пробва късмета си с шут от далечна дистанция по посока вратата на Брад Фридъл, но той се оказа неуспешен.

В 23-ата минута само късмета спаси Бирмингам от попадение в тяхната врата, след като изстрелът на Кийрън Кларк срещна гредата зад Бен Фостър. Домакините отговориха с отличен удар на Кейт Фейхи, който бе спасен от американския страж на Вила. До края на първото полувреме битката се водеше предимно в центъра на терена и чистите голови положения почти липсваха. Така двата тима се прибраха на почивка при нулево равенство.

Втората част започна по възможно най-добрият начин за тимът на Бирмингам, които успяха да открият резултата само четири минути след подновяването на играта благодарение на попадението на Роджър Джонсън. Бирмингам продължи да владее инициативата от началото на втората част и в 59-ата минута Мат Дарбишър пробва рефлекса на голкипъра на гостите Брад Фридел, който бе на мястото си и парира по блестящ начин.

Това развитие на двубоя далеч не бе по вкуса на възпитаниците на Жерар Улие и оттук до края на срещата те бяха пълни господари на терена. В 73-ата минута съвсем логично гостите от "Вила Парк" стигнаха до изравнителен гол, дело на централният бранител Джеймс Колинс. Само три минути след това пък много хубав удар на Стюърт Даунинг можеше да се оплете за втори път в мрежата зад Бен Фостър, но бившият вратар на Манчестър Юнайтед реагира много добре и отрази удара.

В следващите минути Вила изпусна още 2-3 невероятни положения за гол и домакините могат само да се радват, че не загубиха този мач. Пет минути преди края ан срещата Нейтън Делфунесо дори тресна напречната греда на вратата на Бирмингам.  

Видео: Тук

В друг мач от кръга отборът на Съндърланд се спаси от загуба в домакинството си срещу тима на Нюкясъл след гол в 94-ата минута на Асамоа Гиян, който донесе равенството 1:1 на своя отбор в дербито на Северна Англия. По всичко изглеждаше, че "свраките" ще си тръгнат с трите точки от "Стейдиъм ъф Лайт", след като Кевин Нолан бе дал преднина на "черно-белите" с попадение в 52 ата минута, когато в последният възможен момент ганайският нападател Асамоа Гиан довкара от непосредствена близост избитата от вратарят на гостите Стийв Харпър топка след разбъркване в наказателното поле и по този начин донесе така важната точка на своя тим.

Видео: Тук

  Сподели
105