Челси е заплашен от трансферен бан


Н. Гавазов

Челси е заплашен от трансферен бан

ФИФА може да забрани на Челси да регистрира нови играчи в продължение на два трансферни прозореца заради нарушения, свързани с преход на чуждестранни футболисти, които нямат навършени 18 години. Според различни британски източници, към момента дисциплинарният комитет на ФИФА подозира "сините" в нарушаване на правилата при подписване с 25 млади играчи зад граница. Разследването продължава, така че това количество може да нарасне.

Правилата на ФИФА забраняват на клубовете да подписват с непълнолетни футболисти от други страни, с изключение на три случая: ако семейството на младия играч емигрира по причини извън футбола, ако играчът и клубът се намират до 50 км от държавната граница и ако играчът е над 16-годишен и притежава европейски паспорт.

Например, преминаването на Бертран Траоре от Оксер в Челси през 2014 година не удовлетворява нито един от тези критерии. Именно преходът на играча от Буркина Фасо е накарал ФИФА да започне проверката на дейността на клуба от "Стамфорд Бридж" по отношение на младите играчи.

Световната организация ще вземе решение за възможни санкции по отношение на Челси след края на разследването. В близкото минало за подобни нарушения бяха наказани Атлетико, Барселона и Рел Мадрид, като на въпросните клубове бе забранено да регистрират футболисти в продължение на два трансферни прозореца.

 

  Сподели
147