Стенли и Вила взеха Бирмингамското дерби и се запътиха към ШЛ (видео)


.

Стенли и Вила взеха Бирмингамското дерби и се запътиха към ШЛ (видео)

Отборът на Астън Вила с българския капитан Стилиян Петров в състава си спечели изключително важни три точки в битката за място в Топ 4, след като надви с минималното 1:0 градския си съперник Бирмингам на своя стадион "Вила Парк" в дерби срещата от 36-ия кръг на английската Висша лига. Единственото и победно попадение за домакините реализира Джеймс Милнър от дузпа в 83-ата минута на мача.

В 26-ата минута домакините от Астън Вила успяха да достигнат до най-чистото си положение от началото на мача, при което Карлос Куелар подаде към оставения абсолютно неубезспокояван на границата на наказателното поле Стилиян Петров, който без да се бави нанесе хубав удар по земя, но вратарят на гостите Джо Харт внимаваше и улови коженото кълбо. Само минута по-късно Джо Харт отново трябваше да показва класа, отразявайки силен изстрел с левия крак на Стюърд Даунинг от около 25 метра.

Срещата се развиваше много динамично, с множество атаки и опасни положения и пред двете врати. След двете много добри ситуации на сметката на Вила действията се прехвърлиха пред вратата на домакините и Бирмингам на свой ред достигна до няколко изгодни възможности за отбелязване на гол.

В 31-ата минута много груба грешка на Ричард Дън за малко не доведе до гол във вратата на Вила, след като бившият защитник на Манчестър Сити не можа да си спре топката в собственото наказателно поле, допускайки тя да премине през него и да достигне до Себастиан Ларсон, който стреля мигновенно, но за щастие на домакините твърде слабо, за да затрудни Брад Фридел.

Малко след това пък Брад Фридел трябваше да парира коварен изстрел на Крейг Гарднър, след който топката тупна точно пред него, но американският страж на домакините се справи със ситуацията и не допусна изненада.

Постепенно Астън Вила взе леко надмощие и започна да притиска своя противник. В 34-ата минута след много хубава атака на Вила, топката достигна до Джеймс Колинс в пеналта на гостите, и той стреля, но младият страж Джо Харт се намеси по блестящ начин и изби с една ръка коженото кълбо в ъглов удар.

В продължението на това първо полувреме Джон Карю пропусна отличен шанс да изведе Астън Вила напред в резултата, след като Джеймс Милнър качи топката на главата му след прекрасно центриране отдясно, но ударът на норвежкия нападател не намери целта.

Втората част започна изключително силно за гостите от Бирмингам. В 49-ата минута Бари Фъргюсън изведе с много добро подаване Камерон Джером зад гърба на отбраната на домакините, но Брад Фридел излезе много предвидливо, скъси максимално ъгъла пред нападателя, което му помогна да спаси удара на тъмнокожия футболист. Атаката на Бирмингам обаче не приключи с това, тъй като коженото кълбо се озова в краката на Джеймс МакФадън, който показа великолепна техника в наказателното поле, залъгвайки последователно двама играчи на Вила, за да може да си освободи позиция за стрелба, след което отправи добър техничен шут с левия крак, който обаче премина много близо до десния страничен стълб на вратата пазена от Брад Фридел. Оказа се, че топката е докоснала хвърлилият се на шпагат играч на домакините и главният съдия отсъди ъглов удар. След изпълнението на корнера коженото кълбо като по чудо не се оплете в мрежата зад Брад Фридел, след като Лиам Риджуел игра с глава, но играч на домакините се намеси решително, изчиствайки коженото кълбо от самата голлиния.

В 56-ата минута българският национал в състава на Астън Вила Стилиян Петров стреля извън наказателното поле, но твърде неточно. В 67-ата минута Брад Фридел предотврати сигурен гол в своята врата, спасявайки шут на оставения абсолютно сам около точката за изпълнение на дузпа Лий Бойер. Малко по-късно дойде и първото по-сериозно положение пред вратата на Бирмингам, когато удар с глава на Ричард Дън прелетя на сантиметри над напрената греда на Джо Харт.

След това в 77-ата минута Астън Вила можеше да излезе напред в резултата от нищото, след като появилият се като резерва Емил Хески издебна грешка в защитата на гостите, изскочи сам срещу Джо Харт, но не съумя да преодолее голкипъра на Бирмингам.

Определено започваше да се наблюдава известно активизиране във възпитаниците на Мартин О'Нийл, които в 81-ата минута получиха правото да изпълнят дузпа, отсъдена за нарушение на Роджър Джонсън срещу Габриел Агбонлахор в наказателното поле. Зад топката застана Джеймс Милнър, който беше безкомпромисен от бялата точка, извеждайки Вила напред в резултата - 1:0. До края на двубоя Бирмингам опита да достигне до точката, но отбраната на Астън Вила не позволи това да се случи и в крайна сметка резултата се запази същия.

С шестата си поредна победа над Бирмингам Астън Вила се изравни по точки с Тотнъм на четвъртото място във временното подреждане на Премиър лийг, като и двата тима имат по 64 спечелени точки. "Шпорите" обаче остават на заветната четвърта позиция с по-добра голова разлика и мач по-малко от възпитаниците на Мартин О'Нийл.   

Видео: Тук

  Сподели
134